I treningsbransjen er det mange som tar på seg ansvaret med å lære samfunnet hva som forårsaker ryggplager. Dessverre er disse ofte diskuterte årsakene enkelttiltak som man vet har begrenset verdi i et større perspektiv. Ryggplager er et multifaktorielt problem der psykososiale faktorer (slik som jobbsituasjon, psykisk helse, familiehverdag med mer) og genetikk har hovedrollene. Biomekaniske faktorer som for eksempel holdning, bekkenposisjon, muskelubalanser og kjernestabilitet er sekundære og av mindre betydning enn vi tidligere har trodd.
Trenger du hjelp til å tilpasse treningen til smerter og/eller skader? Vi har terapeuter i teamet som kan tilpasse treningen for deg.
Er det på tide med et mer nyansert blikk?
En typisk trend har vært at all trening av kroppen skal foregå med nøytral ryggrad. Ryggen skal ikke under noen omstendigheter bøyes, verken om skoene skal knytes eller stenger skal løftes. Denne trenden har blitt popularisert bl.a. gjennom bøkene til den kanadiske forskeren og professor i biomekanikk, Stuart McGill. Her blir ryggen fremstilt i et biomekanisk perspektiv, og studier hvor ryggraden til grisekadavre blir dissekert og testet blir fremstilt som realistiske modeller for hvordan et menneskes levende ryggrad responderer på belastning. At en død ryggrad får skiveprolaps om du bøyer den frem og tilbake nok ganger er vel ikke en overraskelse. Dødt vev har ingen evne til å regenerere seg, så naturlig nok vil mellomvirvelskiven til slutt gi etter. Å overføre dette til en adaptiv og levende organisme slik som mennesket er veldig søkt.
Likevel har dette sparket i gang en trend der alle fleksjonsøvelser (som innebærer å bøye ryggraden) blir bannlyst, og nåde deg om du roterer eller bøyer ryggen i hverdagen eller på trening. Da kommer den funksjonelle mafiaen løpende etter deg med slynger og kettlebells.
Så lenge man er tilpasset/vant til å bøye ryggen, trenger ikke dette å være farlig.
Ryggen tåler mer enn du tror!
Den menneskelige ryggraden er en sterk og tilpasningsdyktig struktur som er laget for å bevege seg, og klarer utmerket godt å tilpasse seg ytre belastning. Fleksjon er en helt naturlig del av ryggens bevegelsesrepertoar, og å unngå denne bevegelsen vil mest sannsynlig skape flere problemer enn det vil løse. Frykt for bevegelse av ryggen er et typisk trekk som er vanlig hos personer som har høy risiko for å få langvarige ryggplager. Treningsbransjens kampanje mot fremoverbøyning har neppe hjulpet på dette da man konstant blir påminnet om at man skal være forsiktig med ryggen, løfte med bena og ikke bøye ryggen. Når man først får vondt i ryggen (som 70-85 % vil få), er man stappet full av tanker om hvor farlig fremoverbøyning er.
At fleksjonsbaserte øvelser utsetter ryggen for noe høyere krefter enn typiske kjernestabilitetsøvelser betyr ikke at de er farlige. Belastning er tross alt det kroppen adapterer seg til ved å bli sterkere! Alt handler om å gi kroppen tilstrekkelig restitusjon mellom tilmålt mengde belastning, og progressivt øke belastningen mens man lytter til kroppen. Om dine mål tilsier at fleksjonsbaserte øvelser bør være med i programmet ditt, så ikke la fleksjonsskrekken ta deg.
Er du opptatt av muskelvekst av magemusklene er det sannsynlig at fleksjonsbaserte mageøvelser vil gi en tilleggseffekt til kun statiske kjernestabilitetsøvelser.
Skal du bli god til å løfte steiner eller andre bevegelser som krever at ryggen starter i fleksjon, vil det være smart å trene opp evnen til å løfte med bøyd rygg. Man bør selvsagt starte med lett belastning og bygge seg gradvis oppover om man ikke har erfaring med denne typen løft.
Ønsker du bare å ha en frisk rygg og unngå ryggplager?
- Sørg for at du beveger deg fritt og ikke er redd for enkeltbevegelser.
- Bygg opp et godt bevegelsesrepertoar.
- Ha tilstrekkelig styrke og bevegelighet til å møte utfordringene i hverdagen og på trening!
- Lytt til kroppen underveis.
…og for å sitere Ido Portal: ”It is nothing called improper alignment, only improper preparation”
Vil du komme i gang i dag? Sjekk ut våre produkter her.